Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ELİF MERVE KAHRAMAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu giriş dersi, mesleki alanda mutfaktlarda kullanılan yabancı terim ve kelimeleri bilmek, kullanılan gıda malzemeleri,ekipman, pişirme ve hazırlama teknikleri, ve araçları bilmek, ve öğrencilerin mesleki alanda etkili iletişim kurabilmeleri için eksiksiz bir altyapısağlamaktır.
Dersin İçeriği Temel gıdalar, Gıdaların sınıflandırılması (Taxonomy), Yaygın olarak servis edilen yiyecekler, Restoran türleri,İçecek çeşitleri ve sınıflandırılması, Temel tatlar, Profesyonel mutfak ekipmanlarının sınıflandırılması, Gastronorm kapları, Bıçak, Servis malzemeleri, Pişirme araçları ve mutfak eşyaları, Profesyonel bir mutfakta insanlar, Ticari mutfak, Hazır mutfak, Line mutfak,Mutfak ölçü birimleri, Kuru pişirme teknikleri, Sulu ve başka pişirme teknikleri, Kesimler,Sığır eti kesimi, kimyasal teknikler,Gıda hazırlama terimleri,Vakumda pişirme tekniği

Haftalık Ders Konuları

1Temel gıdalar, Gıdaların sınıflandırılması (Taxonomy)
2Yaygın olarak servis edilen yiyecekler, Restoran türleri, İçecek çeşitleri ve sınıflandırılması
3Temel tatlar,Profesyonel mutfak ekipmanlarının sınıflandırılması
4Gastronorm kapları, Bıçak
5Servis malzemeleri
6Pişirme araçları ve mutfak eşyaları
7Profesyonel bir mutfakta insanlar
8Vize
9Ticari mutfak, Hazır mutfak, Line mutfak,Mutfak ölçü birimleri
10Kuru pişirme teknikleri
11Sulu ve başka pişirme teknikleri
12Kesimler,Sığır eti kesimi, kimyasal teknikler
13Gıda hazırlama terimleri
14Vakumda pişirme tekniği

Kaynaklar

1-Necdet Koç. English for gastronomy students and professional chefs, Student book-I. Rdy & Venus Yayıncılık.2022
2-Necdet Koç. English for gastronomy students and professional chefs, Student book-II. Rdy & Venus Yayıncılık.2022