Ders Planı / DÜNYA MUTFAKLARI

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 4.0
Dersin AKTS Kredisi 7.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere dünyanın belli başlı mutfaklarının temel karakteristiklerini öğretmek; ülkelere özgü popüler yemek çeşitlerinin hazırlanışı hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır
Dersin İçeriği Dünyadaki belli başlı mutfakların kültürel temelleri, temel özellikleri, başlıca yiyecek hazırlama pişirme teknikleri, yiyecek hazırlamada kullanılan başlıca besin maddeleri, başlıca soslar, baharatlar ve garnitürler, başlıca araç-gereçler, başlıca sıcak ve soğuk yemekler, salatalar ile tatlı ve pasta örnekleri

Haftalık Ders Konuları

1DÜNYA MUTFAĞININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN VE FARKLILIKLARIN DEGERLENDİRİLMESİ
2FRANSIZ MUTFAĞI
3FRANSIZ MUTFAĞI
4İTALYAN MUTFAĞI
5İTALYAN MUTFAĞI
6DİĞER AVRUPA ÜLKELERİ MUTFAĞI
7RUS MUTFAĞI
8ORTA DOĞU MUTFAĞI
9ARA SINAV
10HİNT MUTFAĞI
11ÇİN MUTFAĞI
12JAPON MUTFAĞI
13LATİN AMERİKA MUTFAĞI
14DİĞER ÜLKE MUTFAKLARI

Kaynaklar

Dünya Mutfağı. Sarah Ainley. İş Bankası Kültür Yayınları

Japon Mutfak Sanatı Sushi&Sashi. Rosalba Gioffre. Boyut Yayın Grubu

Dünya Yemekleri - Fransız Mutfağı. Bülent Özükan. Boyut Yayın Grubu

Klasik Fransız Yemekleri. Le Cordon Bleu. Dost Kitabevi

Klasik İtalyan Yemekleri.Julia Della Croce.Dost Kitabevi