Ders Planı / GIDA İŞLEME VE MUHAFAZA TEKNİKLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin mesleki uygulama derslerini daha iyi kavrayabilmeleri için gıdalara uygulanan temel işlemler hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmalarını sağlamak; gıda bozulmaları ve gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği Gıda teknolojinin temel prensipleri, iş akışı, satın alma ve hammadde kabul, depolama, ön işleme teknikleri, işleme teknikleri, ambalajlama, sevkiyat, gıda bozulmaları, gıda muhafaza yöntemleri, gıda teknolojisindeki yeni gelişmeler

Haftalık Ders Konuları

1GIDA TEKNOLOJİNİN TEMEL PRENSİPLERİ
2İŞ AKIŞI, SATIN ALMA VE HAMMADDE KABUL, DEPOLAMA
3ÖN İŞLEME TEKNİKLERİ, İŞLEME TEKNİKLERİ
4GIDA BOZULMALARI
5SOĞUK MUHAFAZA
6DONMUŞ MUHAFAZA
7ISIL İŞLEMLER
8PAKETLEME (VAKUM, MAP, KONTROLLÜ); VAKUMDA PİŞİRME (SOUS VİDE), AKTİF PAKETLEME, AKILLI PAKETLEME
9ARA SINAV
10KURUTMA, TUZLAMA, ASİTLENDİRME
11OZONLAMA, DUMANLAMA, KATKI MADDELERİ
12IŞINLAMA; MİKRODALGA, OHMİK ISITMA
13NANOTEKLOLOJİ, ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ
14YENİ İŞLEME VE MUHAFAZA TEKNİKLERİ

Kaynaklar

Gıda Teknolojisi. Arsan Bilişli. Sidas Yayınları
Gıda Teknolojisi. Sıdıka Bulduk. Detay Yayıncılık
Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Necati Akbulut, Cem Karagözlü. Sidas Yayınları