Ders Planı / GIDA HİJYENİ VE GÜVENLİĞİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencileri yiyecek ve içecek işletmelerinde gıda güvenliği riskleri hakkında bilinçlendirmek ve bunlara karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır
Dersin İçeriği Temel kavramlar, gıda zehirlenmeleri, fiziksel tehlikeler, biyolojik tehlikeler, kimyasal tehlikeler, bulaşma kaynakları ve yolları, iş yeri hijyeni, kişisel hijyen, proses kontrol, temiklik ve dezenfeksiyon, HACCP

Haftalık Ders Konuları

1Gıda hijjeni ve gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar
2Gıda zehirlenmeleri
3Fiziksel tehlikeler ve bulaşma kaynakları
4Kimyasal tehlikeler ve bulaşma kaynakları
5Kimyasal tehlikeler ve bulaşma kaynakları
6Mikrobiyel tehlikeler (bakteriler) ve bulaşma kaynakları
7Mikrobiyel tehlikeler (virüs, küf, parazit) ve bulaşma kaynakları
8Diğer biyolojik tehlikeler
9Ara sınav
10Personel hijjeni
11Tesis hijjeni
12Tesis hijjeni
13Temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları
14HACCP

Kaynaklar

Uğur,M., Nazlı,B., Bostan,K. Gıda Hijyeni. Teknik Yayınları. İstanbul, 1999

Bostan,K. İşletme Hijyeni. Hijyen ve Sanitasyon. Ed. Mustafa Tayar. Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, No 1346, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, 2011