Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ELİF MERVE KAHRAMAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Beslenmenin temel ilkelerini öğretmek ve bu konuda öğrenciyi bilinçlendirmek ve aralarındaki ilişkiyi kurmaktır.
Dersin İçeriği Beslenmeye Giriş, Makro Besin Ögeleri, Mikro Besin Ögeleri, Sağlıklı Yaşam İçin Temel Konular, Kalp Sağlığı ve Beslenme, Obezite ve Diyet Hazırlamada dikkat edilecek hususlar.

Haftalık Ders Konuları

1Beslenmeye Giriş: Besin maddeleri ve Fonksiyonlar, Besin Maddeleri İhtiyacının Belirlenmesi, Vücut Dengesinin Korunması, Besin Maddelerinin Sindirimi ve Emilimi
2Proteinler: Yapısı, Fonksiyonları, Değerlendirilmesi, Eksikliği ve Gereksinimi, Proteince zengin gıdaların seçimi
3Kalori: Beslenmenin Enerji Temeli
4Karbonhidratlar: Yapısı ve kaynakları, sindirimi, lifli gıdalar ve önemi, metabolizması
5Yağlar: Fonksiyonu, Yağca zengin gıdalar, Esansiyel Yağlar, Alternatif Yağlar, Sindirimi emilimi ve taşınması, Metabolizması, Protein Karbonhidrat ve Yağın birlikte metabolize edilmesi, Günlük alım miktarı ve önemi
6Beslenme ve Kalp Sağlığı
7Obezite: Kilo verme ve kontrolü-Yeme Bozuklukları
8Ara Sınav
9Mineral Maddeler: Yapısı, Fonksiyonları, Değerlendirilmesi, Eksikliği ve Gereksinimi, Mineralce zengin gıdaların seçimi
10Vitaminler: Yapısı, Fonksiyonları, Değerlendirilmesi, Eksikliği ve Gereksinimi, vitamince zengin gıdaların seçimi
11Sağlıklı Yaşam İçin Önemli Konular: Alkol ve beslenme, kronik hastalıklar ve kanser
12Beslenme ve Atletik Performans: Egzersiz, su ve önemi
13Beslenme Kılavuzu ve Besin Ögeleri
14Öğrenci sunumları

Kaynaklar

1. Baysal, A. (2012). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:14. baskı, Ankara.
2. Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri,Liz Applegate, Çeviri: Prof. Dr. Haydar Özpınar