Ders Planı / YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA YARDI
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Restoranlar başta olmak üzere, yiyecek ve içecek alanlarının planlanması, organizasyonu, işletilmesi ve kontrolü süreçlerinin bilinmesini sağlamaktır
Dersin İçeriği İşletme yönetimiyle ilgili temel kavramlar, yönetim düşüncesinin gelişimi, yönetim fonksiyonları, organizasyonların kuruluş süreci ve yönetim uygulamalarıyla ilgili çeşitli yaklaşım biçimleri, yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletme türleri, bu işletmelerin özellikleri, verilen hizmetin türü ve içeriği, ilgili işletmelerde yapılan üretimin özellikleri ve üretim yöntemleri, servis usulleri, işletmelerin tabi oldukları yasal düzenlemeler ve yükümlülükler bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1TEMEL KAVRAMLAR, YÖNETİM KAVRAMININ GELİŞİM SÜRECİ, YÖNETİM YAKLAŞIMLARI, YÖNETİM SÜRECİNİN İŞLEYİŞİ
2YÖNETİMDE PLANLAMA FONKSİYONU, YÖNETİMDE ÖRGÜTLEME FONKSİYONU, YÖNETİMDE YÖNELTME FONKSİYONU, YÖNETİMDE KOORDİNASYON FONKSİYONU
3YÖNETİMDE KONTROL FONKSİYONU, FİNANSAL YÖNETİM, MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
4YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNE GENEL BAKIŞ, YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİ
5RESTORAN İŞLETMELERİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
6YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE ORGANİZASYON YAPISI VE İŞLEYİŞİ
7RESTORAN İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE İŞLEVLERİ
8YİYECEK İÇECEK İŞLETMESİ KURMAK İÇİN GEREKLİ TEKNİK VE FİNANSAL ÖZELLİKLER
9ARA SINAV
10YİYECEK VE İÇECEK ALANLARININ PLANLANMASI
11SATIN ALMA SÜREÇLERİ
12RESTORAN İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLAMALARI
13YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ, ÇEŞİTLERİ, FONKSİYONLARI
14MENÜ PLANLAMASI, ÜRETİM PLANLAMASI

Kaynaklar

1-Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Ahmet Aktaş, Detay Yayıncılık

2-Konaklama İşletmelerinde Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık

3-Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, Ahmet Aktaş-Bahattin Özdemir, Detay Yayıncılık

4-Profesyonel Restoran Yönetimi, Kurtuluş Karamustafa, Detay Yayıncılık