Ders Planı / GIDA KALİTE VE GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencileri kalite yönetiminin önemini kavratmak ve yiyecek içecek işletmelerinde kalite ve gıda güvenliği sistemlerinin kurulması ve yürütülmesinde görev alabilecek donanıma sahip olmalarını sağlamaktır
Dersin İçeriği Kalite ile ilgili kavramlar, kalite kontrolü, yiyecek ve içeceklerin kalitesini etkileyen faktörler, kalite yönetim sistemleri, iyi üretim uygulamaları, tehlike analizinin yapılması, kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, kritik limitlerin oluşturulması, kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması, kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması, Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulması, prosedür ve kayıtları kapsayan dökümantasyon sisteminin oluşturulması

Haftalık Ders Konuları

1KALİTE İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE KALİTE KONTROLÜ
2ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
3GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ
4HACCP- ISO 22000 SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ
5GIDA GÜVENLİĞİ EKİBİ
6ÖN KOŞUL PROGRAMLARI, GMP
7HACCP SİSTEMİNDE TEHLİKE ANALİZİ
8KRİTİK KONTROL NOKTALARININ BELİRLENMESİ
9ARA SINAV
10KRİTİK LİMİTLERİN OLUŞTURULMASI
11GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNİN İZLENMESİ
12DÜZELTİCİ FAALİYETLERİN OLUŞTURULMASI
13DÖKÜMANTASYON SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI
14MODEL ÇALIŞMALAR

Kaynaklar

Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. Fikri Başoğlu. Dora Yayıncılık