Ders Planı / DENİZ ÜRÜNLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. CANDAN VARLIK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin balık ve diğer deniz ürünlerinin ve bunlardan elde edilen edilen ürünlerin karakteristiklerini bilmelerini sağlamak ve gastronomi ve mutfak sanatları alanında bu ürünleri sağlıklı bir şekilde değerlendirme ve kullanma becerilerini geliştirmektir
Dersin İçeriği Deniz ürünlerinin tanımı, çeşitleri ve özellikleri, kalite kriterleri, satın alınması sırasında dikkat edilecek hususlar, muhafazası, mutfakta işlenmesi ve sunumu sırasında dikkat edilecek hususlar

Haftalık Ders Konuları

1Deniz ürünlerinin genel karakteristikleri
2Deniz ürünlerinin fonksiyonları ve gastronomideki kullanım alanları
3Tatlı su ve tuzlu su balıkları
4Balığın işlenmesi
5İstakoz
6Karides
7Midye, kalamar
8Diğer deniz ürünleri
9Ara sınav
10Tuzlanmış, kurutulmuş, dumanlanmış deniz ürünleri
11Lakerda
12Marinat
13Türkiye’ye özgü spesiyel deniz ürünü yemekleri
14Avrupa’ya özgü spesiyel deniz ürünü yemekleri

Kaynaklar

Su Ürünlerinde Temel Kalite Kontrol. Candan Varlık - Özkan Özden - Nuray Erkan
SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Candan Varlık
Balık Yemekleri. Kate Whiteman. İş Bankası Kültür Yayınları