Ders Planı / BAHARAT VE SOSLAR

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin yiyecek ve içecek üretiminde kullanılan baharatı tanımalarını sağlamak; çeşitli sos hazırlama tekniklerini bilme ve uygulama becerisi kazandırmak
Dersin İçeriği Baharat tanımı ve sınıflandırılması; Türkiye’de yaygın olarak tüketilen baharat çeşitleri ve özellikleri; dünyanın diğer bölgelerinde baharat kültürü; baharatın saklanması; yiyecek ve içeçek çeşidine göre baharat seçimi; baharat kullanımında dikkat edilecek hususlar; baharatın saklanması; çeşitli sıcak ve soğuk sosların hazırlanması, kullanılması ve sunumu

Haftalık Ders Konuları

1Baharat tanımı ve sınıflandırılması
2Türkiye’de yaygın olarak tüketilen baharat çeşitleri ve özellikleri
3Dünyanın farklı bölgelerinde baharat kullanma alışkanlıkları ve kültürü
4Baharatın saklanması, baharatta kalite
5Baharat çeşitleri arasındaki uyum ve uyumsuzluklar
6Yiyecek ve içeçek çeşidine göre baharat seçimi
7Baharat kullanımının incelikleri
8Diğer lezzet verici malzemeler
9Ara sınav
10Sos kavramı, çeşitleri ve kullanım ilkeleri
11Zeytinyağlıların hazırlanması ve sunumu
12Sıcak sos hazırlama ve sunumu
13Soğuk sos hazırlama ve sunumu
14Makarna sosları

Kaynaklar

Meze. Rena Salaman. Ryland, Peters & Small Ltd

Soslar Beyaz Et Yemekleri Deli Raşit Usta'dan Türk ve Dünya Mutfağı. Raşit Doğruer. Demos Yayınları

Hayatınıza Lezzet Katan Soslar. Metin Gümüş.Kar Yayınları

Baharat Dünyası.Ayhan Yalçın.Geçit

Soslar, Salatalar, Çorbalar Cilt:1. Ekrem Muhittin Yeğen.İnkılap Kitabevi

Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap