Ders Planı / MENÜ PLANLAMA

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin menü planlama ilke ve prensiplerine hakim olarak farklı çeşitlerde yemek listesi ve standart reçete hazırlama bilgi ve becerisini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Menü kavramı ve tanımı, menünün tarihsel gelişimi, menü türleri, beslenme ilkeleri ile uyumlu menü planlaması , kişiye özel menü planlama, menü planlama süreci, menü planlamada dikkat edilecek hususlar; menü düzenleme ilkeleri, standart reçeteler, menü kartları; menü maliyet analizi, milletlerin farklı sofra düzenlerine dikkat edilerek hazırlık yapılması, çeşitli ziyafetlerin detaylandırılmaları.

Haftalık Ders Konuları

1MENÜ KAVRAMI, ÖZELLİKLERİ VE ÖNEMİ
2MENÜDE İÇERİK, İŞLEV, SÜREÇ VE MALZEME
3MENÜ TÜRLERİ
4MENÜ PLANLAMA VE GELİŞTİRME
5MENÜ PLANLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR, MENÜ PLANLAMADA İHMAL EDİLEN UNSURLAR
6MENÜ KARTLARI VE MENÜ ETİKETLEME
7STANDART MENÜ PLANLAMA
8FARKLI YAŞ GRUPLARI İÇİN MENÜ PLANLAMA
9ARA SINAV
10ÖZEL GRUPLAR İÇİN MENÜ PLANLAMA
11ÖZEL GÜNLER İÇİN MENÜ PLANLAMA
12MENÜ TASARIM VE ÖRNEKLERİ I
13MENÜ TASARIM VE ÖRNEKLERİ II
14MENÜDE MALİYET KONTROLÜ

Kaynaklar

Menü ve Yönetim. Murat Hançer, Bahattin Rızaoğlu. Detay Yayıncılık

Menü Yönetimi ve Menü Planlama. Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık

Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKARSLAN. Ekin Yayıncılık