Ders Planı / MUTFAK UYGULAMALARI-I

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 4.0
Dersin AKTS Kredisi 8.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencileri mutfağın işleyişi ve düzeni hakkında bilgilendirmek; temel yemek hazırlama ve sunumu hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır
Dersin İçeriği Temel mutfak eğitimi, mutfak organizasyonu, mutfaktaki süreçler, mutfak ekipmanları ve güvenli kullanımı; satın alma ve muhafaza; pişirme öncesi ön işlemler; temel pişirme teknikleri; servis ve sunum tekniği

Haftalık Ders Konuları

1TEMEL MUTFAK KURALLARI VE MUTFAK EKİPMANLARI MUTFAK DONANIMI VE MUTFAK ORGANİZASYONU
2REÇETE OKUMA, ANLAMA VE UYGULAMA TEDARİK VE DEPOLAMA YÖNTEMLERİ
3YEMEK HAZIRLAMA ÖNCESİ ÖN HAZIRLIKLAR
4TEMEL KESME VE DOĞRAMA TEKNİKLERİ (Brunoise, Macedoine, Parmentiere, Caree)
5TEMEL KESME VE DOĞRAMA TEKNİKLERİ (Julienne, Batonnet, Frite, Pont Nuef, Paysanne, Oblique)
6TEMEL KESME VE DOĞRAMA TEKNİKLERİ (Chiffonade, Shred, Chop, Rondel, Lozenge, Mince, Parisienne, Tourne)
7TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ, HAŞLAMA (Parboiling, Blanching)
8TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ, KAYNAMAYAN SICAK SUDA HAŞLAMA (Poaching)
9ARA SINAV
10TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ, BUHARDA PİŞİRME (Steaming)
11TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ, SIVI İÇİNDE PİŞİRME (Stewing, Braising)
12TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ, SIVI İÇİNDE PİŞİRME (Poeling, Glazing)
13TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ (Roasting, Grilling, Gratinating)
14TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ (Sauteing, Sweating, Stir Fying, Deep Frying)

Kaynaklar

Yemek Pişirme - Teknikleri. Leman Cılızoğlu Eryılmaz. Remzi Kitabevi

Yemek Kitabı Cilt 1. Cemaliye Tüter. İnkılap Kitabevi



Açıklamalı Yemek Kitabı Cilt 2. Cemaliye Tüter. İnkılap Kitabevi



Açıklamalı Yemek Kitabı Cilt 3. Cemaliye Tüter. İnkılap Kitabevi



Altın Kitap Serisi Yemek Kitabı. Kolektif. Alfa Yayıncılık
Pratik Mutfak Rehberi - Lezzet Saati. Bülent Özükan. Boyut Yayın Grubu