1 | Kültür nedir? Kültür ve Mutfak Kültürü kavramları;
Tarih boyunca gıda ve beslenme kavramı - terminoloji ve temel kavramlar |
2 | İnsanlık tarihine özet bakış = Paleolitikten Neolitiğe ve tarih çağlarına, kültür ve yeme içme alışkanları arasındaki ilişkiler |
3 | "Tarih çağları boyunca mutfak kültürünün gelişimi" ( 4 hata)
Temel gıdaların tarihi 1/4 =
Kutsal gıdalar - Buğday ve tahıllar, ekmek, un, boza, bira... |
4 | "Temel gıdaların tarihi 2/4 =
Zeytin, zeytinyağı kültürü - Akdeniz havzasında uygarlığın gelişimi |
5 | "Temel gıdaların tarihi 3/4 =
Hayvansal Gıdalar > Bal, Et, Süt ürünleri kültürü ve tarih boyunca gelişimi. " |
6 | "Temel gıdaların tarihi 4/4 =
Üzüm ve şarap tarihi - kültürü; mutfak ve uygarlık tarihindeki yeri, önemi " |
7 | Yunan - Roma - Bizans mutfak kültürü ve günümüze kalan izleri |
8 | 11. -14. yy Anadolu mutfağı, Selçuklu - Türk mutfağının temel özellikleri
> Osmanlı mutfağı kavramı; Türklerin ve diğer etnik grupların mutfak kültüründe etkileşimi > Osmanlı'dan günümüze kalan mutfak kültürü |
9 | ARA SINAV |
10 | Ortadoğu Mutfağı; Bölgelere göre ( Arap, Mısır, İran, Lübnan, Levant vs ) mutfak kültürleri ortak yönler - farklar |
11 | Asya mutfak kültürünün genel özellikleri; Bölgelere göre ( Hint, Çin, Japon vs ) mutfak kültürleri ve farkları |
12 | Avrupa mutfak kültürünün genel özellikleri; Bölgelere göre ( Akdeniz, Orta Av., Kuzey Av. ) mutfak kültürleri |
13 | Modern mutfağın doğuşu, endüstri devrimi ve sonrası yemek kültüründe değişim ve gelişme
“haute cuisine” kavramı
MARIE-ANTOINE CAREME VE GEORGE-AUGUSTE ESCOFFIER’den günümüze klasik mutfağın geçirdiği evreler |
14 | Modern çağ mutfak kültürü yeni beslenme anlayışları; beslenme kültüründe değişimler ve yeni trendler |