Ders Planı / VEJETERYAN VE DİYET MUTFAĞI

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere vejeteryan ve diyet amaçlı yiyecek ve içecek hazırlama tekniklerini öğretmek ve becerisini kazandırmak
Dersin İçeriği Vejeteryan tarzı beslenme, tercih nedenleri, kültürel ve küresel akımlar; vejeteryan mutfaklarının genel yapısı; vejeteryan mutfaklarında kullanılan malzemeler; vejeteryan yemeklerin hazırlanması ve sunumu, özel beslenme amaçlı yiyeceklerin hazırlanması ve sunumu

Haftalık Ders Konuları

1Vejetaryen beslenmenin tanımı ve tarihçesi
2Vejetaryen beslenmenin sınıflandırılması ve özellikleri
3Vejetaryen beslenmenin sağlık ve besin ögeleri açısından değerlendirilmesi
4Vejetaryen mutfaklarda kullanılan kullanılan malzemeler
5Vejeteryan yemeklerinin hazırlanma ilkeleri ve besin değeri açısından değerlendirilmesi (Başlangıçlar ve Mezeler)
6Vejeteryan yemeklerinin hazırlanma ilkeleri ve besin değeri açısından değerlendirilmesi (Çorbalar)
7Vejeteryan yemeklerinin hazırlanma ilkeleri ve besin değeri açısından değerlendirilmesi (Ana yemekler)
8Vejeteryan yemeklerinin hazırlanma ilkeleri ve besin değeri açısından değerlendirilmesi (Tatlılar)
9ARA SINAV
10Diyet yemeklerinin özellikleri ve çeşitleri
11Diyet yemekleri hazırlama teknik ve ilkeleri
12Diyet menü hazırlama
13Özel beslenme amaçlı yemek hazırlama
14Özel beslenme amaçlı yemek hazırlama

Kaynaklar

Mini Dev Vejetaryen Yemek Kitabı. Rana Gürtuna.Alfa Yayıncılık


1-Alissa Bilden Warham, Steve Warham. Eating Vegetarian: A Healthy Cookbook for Beginners. 2020.
2-Christine Hanson. Vegetarian Eating System.