Ders Planı / BATI SANATINDA ÖNCÜ EĞİLİMLER

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Fakültede Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? F
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. ŞERİFE CENGİZ
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. ŞERİFE CENGİZ
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Batı Sanatında Yeni Eğilimler adı altında Modernizmden (19.yüzyıl son çeyreğinden),Post Modernizm ve günümüze kadar gelen süreçte avangarde sanat akımlarını ve bu akımları yaratan öncü sanatçıların sanat dinamiklerini açıklar.
Dersin İçeriği Modernizmden başlayarak Çağdaş sanatta öne çıkan yeni eğilimler, sanat hareketlerinde lider olan Avangard Sanatçılar ve eserlerini açıklar. Sanat akımlarının sosyolojik ve sanat tarihi açısından değerlendirilmesi ve önemini yorumlar.

Haftalık Ders Konuları

1E. Manet'den C.Monet'ye 19.yüzyıl sonunda Resim Sanatında yeni değişimler. Sanatçının atölyeden açık havaya çıkışı, ışığın nesne üzerindeki etkisi Empresyonizm eski resim kurallarını nasıl değiştirdi? Yeni Empresyonizm ve resmin yapısında yeni değişimler. G. Seurat' da renk noktalarıyla bilimsel fizik kurallarına uygun resim anlayışı, Yapısalcılığa ilk adımı. P. Cezanne'ın manzaralarındaki yeni değişimler.
2Post Empresyonizm : P.Cezanne' ın manzaralarındaki yeni değişimlerin Kübizme. Vincent Van Gogh'un Ekspresyonizme ve Fovizm, Paul Gauguin'in Art Nouveau, Sembolizm ve Fovizm akımlarının yolunu açan avangarde çalışmaları.
3Çizginin yeniden öne çıkması Art Nouveau Akımı
4Renklerin çığlığı, resimde renk ve dokuyla iki boyuta inmesi.20.Yüzyıl sanatının avangarde ikonu H. Matisse ve Fovizm.
5E.Munch, Van Gogh, İçsel duygularını dışa yansıtmalarıyla A. Rodin'in heykellerindeki şiddetli duyguların vurgusuyla Ekspresyonizmin doğuşunun hazırlaması. Almanya-Die Brücke ve Der Blaue Rider Grupları.
6Çizgi ve biçime odaklı yeni bir görsel Dil: Kübizm Pablo Picasso Yeni bir dünya için yeni bir sanat önermesiyle Fütürizm ışık, enerji, mekanik hareket titreşimlerini aynı yüzey üzerine biçim ve renkle uygulamalarıyla U.Boccioni, G.Balla'nın resimleri, Yeni heykel anlayışı Giacometti
7Soyut Sanat W.Kandinsky.Resimde yepyeni avangarde anlayış.
8Mid Term
9Yeni bir dünyanın İnşaası için Konstrüktivizm, Yeni endüstri ürünlerinin sanata girmesi, toplumsal gereksinmelerin sanata yansıması De Stijl ve Mondrian Süprematizm ve K.Malevich Soyut Heykel C.Brancusi Bauhaus
10Dadaizm M.Duchamp Ready Made kullanımı. Bu akımın 1960 sonrası ortaya çıkacak olan kavramsal sanata önderliği.
11Dadaist Yumurtadan çıkan Sürrealizm-Gerçeküstücülük M.Chagall, R. Magritte, S.Dali Metafizik Resim G.ChiricoSürrealizm ve Metafizik Resim
12Amerikan Avangardı, Soyut Ekspresyonizm Geometrik Soyutlama, Op Art
13Kitle Kültürü pop Sanat Yeni Gerçekçilik, Foto Realizm, Minimalizm
14Kavramsal Sanat,

Kaynaklar

1-Norbert Lynton; Modern Sanatın öyküsü, Remzi Kitapevi

2-Ahu Antmen; 20. Yüzyıl Batı Sanatı, Sel Yayıncılık

3-Paul Klee; Çağdaş Sanat Kuramı, Dost Yayınları
4-Charlotte Bonham-Carter & David Hodge Goodman, The Contemporary Art Book,2011