Ders Planı / ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin alkollü ve alkolsüz içeceklerin karakteristiklerini bilmelerini sağlamak ve gastronomi ve mutfak sanatları alanında bu ürünleri sağlıklı bir şekilde değerlendirme ve kullanma becerilerini geliştirmektir
Dersin İçeriği İçecek kavramı ve tarih boyunca gelişimi, içeceklerin insan yaşamındaki yeri ve önemi; içecek ve kültür ilişkisi; içeceklerin gruplandırılması ve özellikleri; alkollü içeceklerin tanım ve özellikleri, üretimleri, türleri ve kullanım alanları, saklama koşulları ve sunumu; alkolsüz içeceklerin tanım ve özellikleri, üretimleri, türleri ve kullanım alanları, saklama koşulları ve sunumu; kokteyller

Haftalık Ders Konuları

1İçeceklerin sınıflandırılması ve genel özellikleri
2Alkollü ve alkolsüz içeceklerin gastronomideki yeri ve önemi
3İçecek seçimi, kabul ve muhafaza
4Fermente alkollü içkiler (Bira, şarap, şampanya vb)
5Distile alkollü içkiler (Rakı, cin, vodka vb)
6Distile alkollü içkiler (Viski, kanyak, brendi vb)
7Yiyecek üretiminde alkollü içkilerin kullanımı
8Meyve suları
9Ara sınav
10Gazlı içecekler
11Sporcu içecekleri, enerji içecekleri
12Alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis ve sunumu
13Alkollü içecek kokteylleri
14Alkolsüz içecek kokteylleri

Kaynaklar

Barmenin Elkitabı. Kathy Hamlin. Alfa Yayıncılık
Bütün Yönleriyle İçki ve Kokteyl Rehberi. Ahmet Sapaz. İnkılap Kitabevi
Bar Servis Kokteyl Rehberi. Vefa Zat. Derin Yayınları
100 Alkolsüz Kokteyl. Jak Deleon. Remzi Kitabevi
Uluslararası Kokteyller. Vefa Zat. Der Yayınları