Ders Planı / UNLU MAMULLER VE TATLILAR

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere undan hazırlanan fırıncılık ve pastane ürünlerinin ile çeşitli tatlıların yapımı ve sunumu konusunda bilgi ve beceri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Tahıl çeşitleri; un üretimi; unlu mamüller hakkında genel bilgiler; unlu mamül üretiminde kullanılan temel araç ve gereçler, unlu mamül üretiminin temel aşamaları; muhtelif unlu mamüllerin üretimi; unlu mamüllerin muhafazası; sıcak ve soğuk tatlılar; tatlı türleri ve hazırlanmaları, tatlı süsleme ve dekarosyanu, tatlıların sunumu

Haftalık Ders Konuları

1Unların tanımı, çeşitleri ve özellikleri
2Unlu mamül üretiminde kullanılan temel araç ve gereçler
3Unlu mamül üretiminin genel prensipleri ve temel aşamaları
4Özleştirilerek hazırlanan hamur uygulamaları
5Mayalı hamur uygulamaları, Ekmek çeşitleri
6Yaprak hamur uygulamaları
7Kıyılarak yapılan hamur uygulamaları
8Çırpılarak yapılan hamur uygulamaları
9ARA SINAV
10Tatlıların tanım, çeşit ve özellikleri
11Sütlü tatlılar
12Şerbetli Türk tatlıları
13Meyve tatlıları
14Tatlı süsleme ve dekarosyanu, tatlıların sunumu

Kaynaklar

Açıklamalı Yemek Kitabı Cilt 4 (Hamur İşleri, Börekler, Pastalar, Kekler, Tart ve Tartalötler). Cemaliye Tüter. İnkılap Kitabevi
Altın Kitap Kurabiyeler. Rana Gürtuna. Alfa Yayıncılık

Pratik Mutfak Rehberi - Lezzet Saati. Bülent Özükan. Boyut Yayın Grubu

Tatlılar,Pasta ve Kurabiyeler. Nil Peri Gökçe. Sis Yayınları

Tatlılar. Ceren Büke. Boyut Yayın Grubu

Tart ve Turta. Carla Bardi. Çekmece Yayınları