Ders Planı / TÜRK MUTFAĞI

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 6.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere Türk (Anadolu) mutfağının temel karakteristiklerini öğretmek; Anadolu’nun farklı yörelerine ait yemek çeşitlerinin üretimi hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır
Dersin İçeriği Türk mutfağının genel yapısı, Türk mutfağının geçmişten günümüze oluşum evreleri, etkilendiği diğer mutfaklar; Türk mutfağında kullanılan malzemeler; Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri; Osmanlı mutfağı, Anadolu’nun değişik bölgelerinde uygulanan ve uygulanmakta olan değişik mutfak uygulamaları

Haftalık Ders Konuları

1TÜRK MUTFAĞININ GENEL NİTELİKLERİ, OSMANLI MUTFAĞI
2TÜRK MUTFAĞINA ÖZGÜ ÇORBALAR
3TÜRK MUTFAĞINA ÖZGÜ PİRİNÇ, BULGUR VE BAKLAGİL YEMEKLERİ
4TÜRK MUTFAĞINA ÖZGÜ ET YEMEKLERİ
5TÜRK MUTFAĞINA ÖZGÜ SEBZE YEMEKLERİ
6TÜRK MUTFAĞINA ÖZGÜ SALATA, DOLMA, SARMA VE MEZELER
7TÜRK MUTFAĞINA ÖZGÜ MAKARNA VE BÖREKLER
8TÜRK MUTFAĞINA ÖZGÜ İÇECEKLER; TATLILAR
9ARA SINAV
10KARADENİZ BÖLGESİNE ÖZGÜ YEMEKLER
11İÇ ANADOLU BÖLGESİNE ÖZGÜ YEMEKLER
12GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNE ÖZGÜ YEMEKLER
13AKDENİZ BÖLGESİNE ÖZGÜ YEMEKLER
14EGE BÖLGESİNE ÖZGÜ YEMEKLER

Kaynaklar

Pratik Mutfak Rehberi - Lezzet Saati. Bülent Özükan. Boyut Yayın Grubu

Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı. Akile Ülkücan, Hâmit Zübeyir Koşay. Çiya Yayınları

Türk Mutfak Sanatı. Necip Ertürk. Remzi Kitabevi