Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Dersin amacı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin lisans eğitimi boyunca edinmiş oldukları bilgilerden yararlanarak gastronomi alanında yeni ürünler geliştirme becerilerini geliştirmektir
Dersin İçeriği Ders kapsamında bir ürün geliştirmenin tüm süreçleri aşama aşama olarak incelenir, duyusal değerlendirmelere, ekonomik analizlere ve patent alma süreçlerine yer verilir. Aynı zamanda teorik bilgilerden yararlanılarak öğrencilerden uygulamalı olarak ürün geliştirmeleri ve seçilen ürünler için patent başvurusunda bulunmaları beklenir

Haftalık Ders Konuları

1İnovasyon ve inovatif yaklaşımlar
2Yeni ürün fikirlerinin geliştirilmesi
3Yeni ürünlerin tasarlanması
4Yeni ürün geliştirme süreçleri
5Duyusal analiz prensipleri ve yöntemleri
6Duyusal analiz paneli tasarımı ve etkileyen faktörler
7Ürünlerde renk, koku ve tat analizleri
8Ürünlerde doku (tekstür, kıvam, sertlik vs) analizleri
9ARA SINAV
10Enstrumental ölçümler
11Test sonuçların değerlendirilmesi
12Ekonomik analizler
13Patent alma
14Pazarlama

Kaynaklar

Tomris Altuğ ve Yeşim Elmacı. Gıdalarda Duyusal Değerlendime, SİDAS Yayınları

Melis İnan. İnovasyon. Optimist yayınevi

Serkan Kılıç. Yeni Ürün Geliştirmede İnovasyon. Seçkin Yayıncılık