Ders Planı / DÜNYA MUTFAKLARI

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersin Yardımcıları Yoktur.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere dünyanın belli başlı mutfaklarının temel karakteristiklerini öğretmek; ülkelere özgü popüler yemek çeşitlerinin hazırlanışı hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Dünyadaki belli başlı mutfakların kültürel temelleri, temel özellikleri, başlıca yiyecek hazırlama pişirme teknikleri, yiyecek hazırlamada kullanılan başlıca besin maddeleri, başlıca soslar, baharatlar ve garnitürler, başlıca araç-gereçler, başlıca sıcak ve soğuk yemekler, salatalar ile tatlı ve pasta örnekleri

Haftalık Ders Konuları

1Japon Mutfağı
2Çin Mutfağı
3Kore ve Tayland Mutfağı
4Diğer Asya Ülkeleri Mutfakları
5Hindistan ve İran Mutfağı
6İtalya ve Fransa Mutfağı
7İspanya ve İngiltere Mutfağı
8Ara sınav
9Rusya ve Kuzey Avrupa Mutfağı
10Balkanlar Mutfağı
11Ortadoğu Mutfağı
12Kuzey Afrika Mutfağı
13Meksika Mutfağı
14Güney Amerika Mutfağı

Kaynaklar

1. Gilles Fumey, Dünya Mutfakları Atlası, NTV Yayınları, 2000, İstanbul
2. Dolales Freely, Türk Gezginler İçin Dünya Mutfağı, Çitlembik Yayınları, 2010
3. Loftus, D. (2012). Around the World in 80 Dishes : Classic Recipes from the World's Favourite Chefs. Atlantic Books, New York. 5. Lang, Harvey, J. (2006). Larousse Gastronomique : World's Greatest Culinary Encyclopedia. Potter, Paris.