Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Esila Bayar, Arş. Gör. Azime İrem Kuruhalil

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein ve yağ) vücut çalışması ve sağlıklı beslenme kapsamındaki rolünü ve önemini, makro besin ögelerinin hangi besin kaynaklarında bulunduğunu öğrenmek amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Makro besin ögelerinin beslenmedeki rolü, kimyasal yapısı, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri ve besin ögelerinin yetersiz ve aşırı alımı halinde oluşan beslenme sorunları ders içeriği kapsamında yer almaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Beslenmeye genel bakış
2Enerji metabolizması, hesaplama yöntemleri ve fiziksel aktivite
3Karbonhidratlar-I
4Karbonhidratlar-II
5Karbonhidratlar-III
6Yağlar-I
7Yağlar-II
8Ara sınav
9Yağlar-III
10Proteinler-I
11Proteinler-II
12Proteinler-III
13Besin tüketim kaydı ve fiziksel aktivite kaydı
14Genel tekrar

Kaynaklar

1- Baysal, A. (2018) Beslenme (18.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık.
2- Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi (2022). Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
3- Whitney, E.N., Rolfes, S.R. (2016) Understanding Nutriton. 14th Edition, Cengage Learning.
4- Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver.
5- Mann, J., Truswell S. (2007) Essentials of Human Nutrition. Oxford University Press.