Ders Planı / TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. HALİT TANJU BESLER
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Yoktur.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Epidemiyoloji ve beslenme epidemiyolojisin temel kavram, ilke ve tekniklerinin kazandırılması toplum beslenmesi sorunlarının küresel, bölgesel ve epidemiyolojik bakış açısı ile incelemesi ve toplumun ve toplumdaki beslenme açısından yüksek riskli grupların beslenme sorunlarının öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Ülkemizde ve Dünya'da görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi (protein-enerji malnutrisyonu, şişmanlık, diyete bağlı kronik hastalıklar, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, diş çürükleri, çinko yetersizliği, raşitizm, osteomalasi, osteoporoz, vitamin yetersizlikleri, folik asit yetersizliği, risk gruplarında beslenme (işçi, yaşlı beslenmesi vb), afet durumlarında beslenme, müdahale programları, ulusal besin ve beslenme plan ve politikaları ders içeriği kapsamında yer almaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Epidemiyolojiye giriş ve beslenme sorunları ile epidemiyolojisi
2Protein-Enerji malnütrisyonu ve epidemiyolojisi
3Bulaşıcı olmayan hastalıklar ve epidemiyolojisi
4Obezite ile ilişkili hastalıklar ve epidemiyolojisi
5B12 vitamini, folat ve demir yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi
6D vitamini yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi
7İyot yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi
8Ara sınav
9Diş çürükleri ve beslenme
10İşçi beslenmesi
11Afet Durumlarında Beslenme
12Halk sağlığı beslenme plan ve politikası oluşturulması ve besin zenginleştirme
13Sağlığı destekleme programları ve okul sağlığı uygulamaları
14Beslenme rehberleri

Kaynaklar

Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford
University Press, Oxford, 2nd Ed.

Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 2nd Ed.

Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed.

Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989.

Lee RD, Nieman DC (2003). Nutritional Assessment. McGrawHill, Boston, 3rd Ed.

Pekcan, G. Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 65-116, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002.