Ders Planı / FONKSİYONEL BESİNLER VE SAĞLIK

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. CEYDA DURMAZ
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Fonksiyonel besinler ile ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi, fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkilerinin tartışılmasıdır
Dersin İçeriği Fonksiyonel besin ve besin bileşeni tanımı, fonksiyonel besin bileşenlerinin sınıflandırılması.

Haftalık Ders Konuları

1Fonksiyonel Besinlerin Tanımı ve Tarihçesi
2Fonksiyonel Besinlerin Sınıflandırılması
3Biyoaktif Karbonhidratlar
4Biyoaktif Peptidler
5Biyoaktif Lipidler
6Biyoaktif Polifenoller ve Karotenoidler
7Spesifik Fonksiyonel Besinlere Giriş
8Ara sınav
9Çay, Kahve ve Kakao
10Meyve ve Sebzeler
11Süt ve Ürünleri
12Tahıllar
13Diğer Fonksiyonel Besinler ve Fonksiyonel Besinlerle İlgili Yasal Düzenlemeler
14Genel değerlendirme

Kaynaklar

1.Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. Wildman REC(ed), CRC Press
2. Functional Foods Concept to Product. Gibson GR and Williams CM (ed), CRC Press