Ders Planı / BESLENME ANTROPOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEYNEP BEGÜM KALYONCU ATASOY
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Tarihsel gelişimde beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları ve beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesini öğretmektir.
Dersin İçeriği Beslenmeyi etkileyen antropolojik etmenler, İnsan diyetinin orijini ve temel özellikleri, Tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler.

Haftalık Ders Konuları

1Oryantasyon/Tanışma
2Antropoloji kuramları + Beslenme Antropolojisine Giriş
3İnsan Beslenmesinin Biyokültürel Boyutu
4İnsan Beslenmesinin Evrimi
5Antropolog Gözüyle Evrim
6Kültür ve Beslenme/Besin Tabuları
7Semavi Dinler ve Doğu Dinlerinde Beslenme
8Ara Sınav
9Yerlilerde Beslenme Ritüelleri ve Alışkanlıkları
10Ülkelere Özgü Beslenme Farklılıkları
11Ülkelere Özgü Beslenme Farklılıkları
12Ülkelere Özgü Beslenme Farklılıkları
13Ülkelere Özgü Beslenme Farklılıkları
14Genel Tekrar

Kaynaklar

1. Kutluay Merdol T, Beslenme Antropolojisi, HatiboğlunYayınları, 2012.
2. Fumey G, Etcheverria O, Dünya Mutfakları Atlası, 2007.
3. Baysal, A, Kutluay-Merdol, T. Sasır. H. et al.: Türk Mutfağından örnekler, Kültür Bakanlığı, 1993
4. Kutluay Merdol,T, Tarihten Günümüze Toplumlar ve Beslenme Alışkanlıkları, Türk Halk Kültürü araştırma ve Tanıtım Vakf yayın, 1998
5. Belge, M., Tarih Boyunca Yemek kültürü, 2001
6. Tannahill, R.: Food in History, 1975,
7. Goodman, Al, Dufour, D., Pelto, G: Nutritional Anthropology, 1999
8. www.as.ua.edu (Nutritional Anthropology)