Ders Planı / BESİN İŞLEME VE SAKLAMA

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA GÜLSÜNOĞLU KONUŞKAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Yoktur.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Besinleri işleme ve saklama yöntemleri ile besinler üzerine etkilerini öğrenmektir.
Dersin İçeriği Besin gruplarına özgü olan besin işleme yöntemlerinin genel prensipleri, besin üzerinde işlem sırasında meydana gelen değişiklikler ve olası sağlık etkileri

Haftalık Ders Konuları

1Besinleri İşleme ve Saklamanın önemi, Gıda güvenliği ve raf ömrü
2Besinlerin bozulmasına neden olan etkenler
3Besin işleme ve saklama yöntemleri
4Besinlerin sıcaklık kontrolü ile muhafaza yöntemleri
5Besinlerin şekerle muhafazası
6Besinleri tuzlayarak saklama
7Fermentasyon ile gıda muhafazası
8Ara sınav
9Besinlerin kimyasal maddeler kullanılarak muhafaza edilmesi
10Antimikrobiyal kullanımı ile gıdaların muhafazası
11Fiziksel ayırma yöntemleri ile gıdaların muhafaza edilmesi
12Besin muhafazasında kullanılan yeni teknolojiler
13Vakum paketleme, modifiye atmosfer uygulamaları ve diğer ambalajlama yöntemleri
14İşlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri

Kaynaklar

1- Baysal, A. Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, 13.baskı, Ankara, 2011

2-Demirci, M. Beslenme, Rebel Yayıncılık, 1. Baskı, İstanbul, 2002,