Ders Planı / TOPLU BESLENME YAPAN KURUMLARDA BESLENME-I

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEYNEP BEGÜM KALYONCU ATASOY
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Burcu ERSOY

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Toplu beslenme sistemlerinde (TBS) yönetim ve organizasyon, mutfak ve yemekhane planlama, menü planlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Toplu beslenme ve önemi, TBS sistem tipleri/ yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyon, mutfak/yemekhane planlama ve kullanılan araç gereçler, menü yönetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi, satın alma ve depolama teknikleri ve iş güvenliği.

Haftalık Ders Konuları

1Oryantasyon / Tanışma
2Toplu Beslenmenin Tanımı, Önemi, Toplu Beslenme Yapılan Kuruluşların Özellikleri
3Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon
4Toplu Beslenme Sistemlerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, Toplu Beslenme Çalışanlarının Organizasyonu ve Görev Tanımları
5Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim
6Toplu Beslenme Sistemlerinde Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı
7Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler
8Ara Sınav
9Menü Yönetim ve Denetimi
10Menü Planlama – Özel Gruplar (çocuklar, yaşlılar, işçiler, vb.)
11Standart Yemek Tarifeleri, Toplu Beslenme Sistemlerinde Oluşan Atıklar ve Önleme Yolları
12Yiyecekleri Satın Alma Yöntemleri ve İlkeleri
13Yiyecekleri Depolama Yöntemleri ve İlkeleri
14Sınav Öncesi Konu Tekrarı

Kaynaklar

1- Yasemin Beyhan , Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim Ve Organizasyonu (Ankara : Ankara Nobel Tıp Kitabevi , 2018).