Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Besinlerin genlerle olan etkileşimlerinin moleküler mekanizmalarını açıklamak, moleküler beslenme alanında kullanılan güncel metotları öğretmek, halk sağlığı sorunlarının gelişiminde diyetin önemini moleküler düzeyde açıklamaktır
Dersin İçeriği Besinlerin moleküler düzeyde biyolojik etki mekanizmaları. Moleküler beslenme alanında güncel metotlar. Genomiks, transkriptomiks, proteomiks ve metabolimiks teknolojileri. Lipitlerin fonksiyonları ve diğer besinlerle etkileşimleri. Lipitler ve hastalıklar; obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar. Moleküler düzeyde vücut ağırlığının kontrolü. Karbonhidratların fonksiyonları ve diğer besinlerle etkileşimleri. Karbonhidratlar ve hastalıklar (obezite, diyabet).

Haftalık Ders Konuları

1Moleküler Beslenmede Temel Kavramlar
2Omiks Teknolojileri (Genomik, Transkriptomik, Proteomik, Metabolimik)
3Gen İfadesinin Düzenlenmesi
4Lipogenezin Regülasyonu/ Kolesterol Sentezinin Regülasyonu
5Lipidler Ve Hastalıklar
6Karbonhidrat Metabolizmasının Regülasyonu-I
7Karbonhidrat Metabolizmasının Regülasyonu II
8Ara Sınav
9Kalori Kısıtlanması ve Metabolizma
10Vitaminler ve Gen Etkileşimleri
11Vitaminler ve Gen Etkileşimleri
12Vitaminler ve Gen Etkileşimleri
13Mineraller ve Gen Etkileşimleri
14Mineraller ve Gen Etkileşimleri

Kaynaklar

1-Zempleni, J., & Daniel, H. (Eds.). (2003). Molecular nutrition.