Ders Planı / BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ-I

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 6.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA GÜLSÜNOĞLU KONUŞKAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Büşra GÖZ

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerini ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğrenmek amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Çözeltiler ve kolloid sistemler, karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, kimyasal özellikleri, enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, besinlerde bulunuşları ve besin sanayiinde kullanım alanları, pigmentler ile tat ve koku öğelerinin özellikleri ve işlevleri ders içeriği kapsamında yer almaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Dersin genel tanıtımı
2Besinlerde bulunan su / Çözeltiler
3Karbonhidratlar I
4Karbonhidratlar II
5Karbonhidratlar III
6Proteinler I
7Proteinler II
8Ara sınav
9Lipitler I
10Lipitler II
11Lipitler III
12Enzimler
13Gıdaların bozulma tepkimeleri
14Mineraller

Kaynaklar

1.Campbell-Platt G. FoodScienceandTechnology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009


2.Belitz HD.,Grosch W. FoodChemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg Germany, 1999.


3.Fennema OR. FoodChemisrty. Third Ed. MarcelDekker, INC. New York, 1996