Ders Planı / TOPLU BESLENME YAPAN KURUMLARDA BESLENME-II

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEYNEP BEGÜM KALYONCU ATASOY
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Res. Assist. Burcu ERSOY

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Toplu beslenme sistemlerinde geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, besin güvenliğini sağlama yolları, HACCP-ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi ve toplu beslenme yönünden ticari işletmelerle ticari olmayan işletmeler arasındaki farklılıkların öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler ve bu işletmelerde organizasyon/ mutfak personeli, ticari işletmelerde mutfak/restoran planı, geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, servis yöntemleri, hijyen/HACCP, ISO 22000, maliyet kontrolü.

Haftalık Ders Konuları

1Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeler
2Ticari İşletmelerde Organizasyon Ve Mutfak Personeli
3Toplu Beslenme Sistemlerinde Besin Hazırlama Ve Pişirme Yöntemleri, Soslar, Çorbalar, Garnitürler Ve Sebze Kesimleri I
4Toplu Beslenme Sistemlerinde Besin Hazırlama Ve Pişirme Yöntemleri, Soslar, Çorbalar, Garnitürler Ve Sebze Kesimleri II
5Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri I
6Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri II
7Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I
8Ara Sınav
9Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II
10Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP- TS EN ISO 22000 Yaklaşımı
11Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Denetim Listeleri ( Check-List'ler)
12Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü
13Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü
14Genel Tekrar

Kaynaklar

1-Gisslen W, Essentials of Professional Cooking , John Wiley & Sons Inc, USA, 2004.


2-Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An Aspen Publication, Gaithersburg, Mayland, 1999.


3-Axler B H, Litrides CA. Ctyles of Food Service ,Food and Beverage Service, John Willey& Sons, USA 1990.