Ders Planı / BESİN GÜVENLİĞİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA GÜLSÜNOĞLU KONUŞKAN
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi ELİF MERVE KAHRAMAN
Dersin Yardımcıları Yoktur.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Besin güvenliği riskleri ve bunlara karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi ve beceri kazanmaktır.
Dersin İçeriği Besin güvenliğinin tanımı ve temel kavramlar, gıda zehirlenmeleri, fiziksel tehlikeler, biyolojik tehlikeler, kimyasal tehlikeler, bulaşma kaynakları ve yolları, iş yeri hijyeni, kişisel hijyen, proses kontrol, temizlik, dezenfeksiyon, HACCP ve yasal düzenlemeler

Haftalık Ders Konuları

1Besin güvenliğinin önemi, Türkiye'de ve dünyada besin güvenliği
2Besin mevzuatı tanımı, kapsamı ve gıda mevzuatında esaslar
3Besin kontaminantları ve bozulma etkenleri
4Besin bozulmasına neden olan mikrobik, kimyasal, ve biyokimyasal faktörler
5Besin kökenli sağlık riskleri
6Besin çalışanları için kişisel hijyenin önemi
7Besin koruma teknikleri ve ürün güvenliği
8Ara sınav
9Besinlere uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri
10Besin güvenliği tehlikelerinin tanımlanması
11Endüstriyel Besin güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
12Besinlerde kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü
13GGMP ve GHP gıda güvenlik programları
14HACCP sistemi ve besin endüstrisindeki gelişimi

Kaynaklar

1.Anon.Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türk Gıda Kodeksi http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_liste.html
2.Tayfur M. Gıda Hijyeni, gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve zehirlenmeler, Ankara,2009.
3.Vries J. (1996) .Food Safety and Toxicity, ( Edited by), CRC press.
4.Omaye ST. (2004). Food and Nutritional Toxicology (Edited by), CRC press.
5.Lu FC.,Kacew S. (2009) Lu?s Basic Toxicology , Fundamentals, Target Organs and Risk Assessment, (Edited by), Fifth Edition,CRC press.
6.Rivas EO. (2009)Processing Effects on Safety and Quality of Foods (Edited by), CRC press.
7.http://www.cdc.gov/biomonitoring/environmental_chemicals.html