Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA GÜLSÜNOĞLU KONUŞKAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Yoktur.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Biyoteknolojinin tanımı, uygulama alanları, biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar ve yetişme şartları, endüstriyel alanda besinlerin elde edilmesi, bitkisel ve hayvansal üretimde kullanılan teknikler, DNA teknolojisi ile gen aktarımı ve genetiği değiştirilmiş organizmaları öğrenmektir.
Dersin İçeriği Biyoteknolojiye giriş, biyoteknolojinin tanımı, modern biyoteknoloji, biyoteknolojiye katkıda bulunan bilim ve teknolojiler, biyoteknolojide kullanılan önemli mikroorganizmaların tanımlanması, mikrobiyal gelişme kinetiği, mikroorganizma gelişmesini etkileyen faktörler, mikroorganizmaların endüstride kullanım alanları, biyoteknolojik besinlerin üretim örnekleri, enzim uygulamaları, ekmek mayası üretimi, fermente et ürünleri, fermente süt ürünleri, fermente bitkisel ürünler, fermente alkollü içecekler, yağlarda biyoteknolojik uygulamalar, aroma biyoteknolojisi, genetiği değiştirilmiş organizmalar, endüstride rekombinant DNA teknolojisi uygulamaları ve yasal düzenlemeler

Haftalık Ders Konuları

1Biyoteknolojiye giriş
2Biyoteknolojinin uygulama alanları
3Mikroorganizma gelişmesi
4Mikrobiyal üretime ilişkin kinetik parametreler
5Biyoreaktörlerin temel prensibi
6Biyoreaktörlerin tipleri
7Fermentasyon teknolojisi (kesikli/sürekli/yarı sürekli fermentasyon yöntemleri)
8Ara sınav
9Alt ayırım işlemleri, ayırım ve saflaştırma yöntemleri
10Enzimlerin üretim ve filtrasyon yöntemleri
11Hücre içi ve hücre dışı ürünler
12Besin teknolojisinde biyoteknolojik uygulamalar I
13Besin teknolojisinde biyoteknolojik uygulamalar II
14Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve endüstride kullanım alanları

Kaynaklar

1-Aran Necla., Gıda Biyoteknolojisi, 5. Basım, Nobel.