Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Vitamin ve minerallere ilişkin temel kavramların, vitamin ve minerallerin fonksiyonel özelliklerinin ve vücut çalışmasındaki rol ve önemlerinin öğrenilmesi, bu besin ögelerine yönelik önerilen alım düzeylerinin ve gereksinim miktarlarının kavranması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Ders içeriği kapsamında sıvı ve elektrolitler, vitamin ve mineraller yer almaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Beslenme İlkeleri II dersine genel bakış
2Sıvı ve elektrolitler
3Mineraller-I
4Mineraller-II
5Mineraller-III
6Yağda çözünen vitaminler-I
7Yağda çözünen vitaminler-II
8Ara sınav
9Suda çözünen vitaminler-I
10Suda çözünen vitaminler-II
11Suda çözünen vitaminler-III
12Besin ve besin grupları
13Besinleri işleme yöntemleri
14Besin tüketim kayıtlarının sunumu

Kaynaklar

1. Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
2. Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrition (Ed by), Blackwell Publishing Company.
3. Brown, A. (2000). Understanding Food: Principles and Preparation, Wadsworth/Thomson Learning, USA.
4. Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC Press.
5. Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Krause's. Food, Nutrition & Diet Therapy (Ed by), 11 th Edition, Elsevier (USA), 2004.
6. Beslenme ve Diyet Dergisi.
7. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022).