Ders Planı / TOPLUMDA BESLENME DURUMUNU SAPTAMA YÖNTEMİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. CEYDA DURMAZ
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Yoktur.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bireyin ve toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemleri ve beslenme durumunu tarama testlerini/araçlarını kullanarak hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumlarının saptanmasını öğrenmek amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Toplum beslenmesi, toplum sağlığı diyetisyeni ve beslenme epidemiyolojisi, Beslenme durumunun saptanması yöntemleri, Antropometrik ölçümler, Klinik belirtiler, Biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, Besin tüketim araştırmaları, Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, vb., Beslenme durumunu tarama testleri/araçları, Antropometrik ölçümlerin uygulanması, Bireysel besin tüketim araştırmasının uygulanması, değerlendirilmesi, rapor edilmesi ders içeriği kapsamında yer almaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Toplum beslenmesi, beslenme epidemiyolojisi ve toplumda beslenme durumunun saptanması yöntemleri
2Antropometri -1 (Yetişkin)
3Antropometri -2 (Yetişkin)
4Antropometrik ölçümlerin yapılması
5Antropometrik ölçümlerin değerlendirilmesi
6Antropometri-3 (Çocuk)
7Antropometrik ölçümlerin değerlendirilmesi (Çocuk) WHO Anthro Programı
8Ara sınav
9Klinik belirtiler, biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, enerji harcamasının saptanması
10Besin tüketim araştırmaları- I
11Besin tüketim araştırmaları-II, BeBiS programı, SPSS programı, proje verilmesi: 24 saatlik besin tüketim kaydı ve Besin Tüketim Sıklığı Anketi'nin uygulanması
12Beslenme durumunu tarama testleri: SGA, MNA, MUST vd.
1324 saatlik besin tüketim kaydı ve Besin Tüketim Sıklığı Anketi'nin değerlendirilmesi
14Sağlık istatistikleri: yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, ekolojik etmenler, yayınların tartışılması

Kaynaklar

1. Pekcan, G. Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 67-142, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011.
2. Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press, Oxford, 2nd Ed.
3. Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 2nd Ed.
4. Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed.
5. Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989.
6. Lee RD, Nieman DC (2007). Nutritional Assessment. McGrawHill, Boston, 4th Ed