Ders Planı / BESLENME EKOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. HALİT TANJU BESLER
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Çevresel faktörlerin beslenme üzerindeki etkisi, ülkelerdeki beslenme alışkanlıkları farklılıkları ve beslenmeyi etkileyen ekonomik, politik, sosyal, coğrafik vb. nedenlerin öğrenilmesidir.
Dersin İçeriği Beslenme ve çevre etkileşimi; tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler; ülkelerin beslenme alışkanlıkları arasındaki farklılıklar; tarih öncesi ve sonrası dönemlerde besin üretimi ve tüketimi; dinler ve beslenme; beslenmeyi etkileyen ekonomik, politik, sosyal, coğrafik vb. nedenler

Haftalık Ders Konuları

1Beslenme ve çevre etkileşimi
2Antik Çağ Dönemi ve beslenme
3M.Ö. Dönemde beslenme
4M.S. Dönemde beslenme
5Tarihsel süreçte besin üretimi ve tüketimi
6Tarihsel süreçte besin üretim araç-gereçleri
7Tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler
8Ara sınav
9Ülkelerin beslenme alışkanlıkları arasındaki farklar -I
10Ülkelerin beslenme alışkanlıkları arasındaki farklar -II
11Dinlerin beslenmeye etkisi
12İslamın beslenmeye etkisi
13Ekonominin beslenmeye etkisi
14Politikanın beslenmeye etkisi

Kaynaklar

1. Kutluay Merdol T, Tarihten Günümüze Toplumlar ve Beslenme Alışkanlıkları, Türk Halk Kültürü araştırma ve Tanıtım Vakfı yayın, 1998
2. Baysal A, Kutluay Merdol T, Sasır H ve diğerleri. Türk Mutfağından örnekler, Kültür Bakanlığı, 1993
3. Belge M, Tarih Boyunca Yemek kültürü, 2001
4. Goodman Al, Dufour D, Pelto G. Nutritional Anthropology, 1999
5. Fumey G, Etcheverria O. Dünya Mutfakları Atlası, 2007.
6. www.as.ua.edu (Nutritional Anthropology)