Ders Planı / BESİN MİKROBİYOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersin Yardımcıları Yoktur.

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda mikrobiyolojisi ve besinlerle bulaşan enfeksiyon hastalıklarının ve korunma yollarının öğrenilmesidir.
Dersin İçeriği Besinlerin üretiminde, bozulmasında ve besinlerle insanlara enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasında mikrobiyolojinin yeri

Haftalık Ders Konuları

1Besin mikrobiyolojisine giriş, kapsamı ve tanımlar
2Besin kirleticilerinin sınıflandırılması, bulaşma kaynakları ve yolları
3Enterobacteriaceae familyası-I
4Enterobacteriaceae familyası-II
5Nonfermantatif Gram negatif basiller
6Campylobacter jejuni, Vibrio cholera, Vibrio parahaemolyticus, Aeromonas, Brucella Spp
7Bacillus cinsi, Clostridium perfringens - Cl. tyrobutyricum – Cl. botulinum
8Ara sınav
9Gram pozitif koklar, Gram pozitif sporsuz basiller, Lactobacillus Spp, Listeria Spp, Mycobacterium tuberculosis
10Makro paraziter etkenlerin incelenmesi ve parazit hastalıkları
11Mikotoksinler,Küfler ve mayalar
12Viral etkenler
13Probiyotikler ve Prebiyotikler
14Probiyotikler ve Prebiyotikler

Kaynaklar

1-Food Microbiology, Fundementalsand Frontiers, Doyle MP, Beuchat LR, Montville TJ (eds). American Society for Microbiology Press, Washington DC