Ders Planı / BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ-II

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 6.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA GÜLSÜNOĞLU KONUŞKAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Burcu ERSOY

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Besinlerin içerdiği mikro besin elementleri, besinlerin yetiştirilmesi ve proses esnasında meydana gelen değişimler, temel besin gruplarının kimyasal bileşimleri ve analiz edilme yöntemlerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Besinlerin içerdiği pigmentler, aroma bileşenleri, fitokimyasallar, katkı maddeleri, organik asitler, doğal toksik bileşikler, proses kontaminantları, pestisitler, veteriner ilaç kalıntıları, temel besin gruplarının kimyasal bileşimi ders içeriği kapsamında yer almaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Vitaminler
2Besin pigmentleri
3Besin aromaları ve Organik asitler
4Fitokimyasallar
5Katkı maddeleri
6Doğal toksik bileşikler
7Kalıntı ve bulaşanlar
8Ara sınav
9Pestisitler
10Proses kontaminantları
11Mikroorganizma metabolitleri
12Veteriner ilaçları
13Başlıca gıdaların kimyasal bileşimi I
14Başlıca gıdaların kimyasal bileşimi II

Kaynaklar

1.Campbell-Platt G. FoodScienceandTechnology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009
2.Belitz HD.,Grosch W. FoodChemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999.
3.Fennema OR. FoodChemisrty. Third Ed. MarcelDekker, INC. New York, 1996