İAÜ PR Atölye’den Kıyı Temizleme Etkinliği

1.png

İstanbul Aydın Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü bünyesinde faaliyet gösteren İAÜ PR Atölye, 9 Aralık Pazartesi günü 4. sınıf "Atölye Çalışmaları"  ve 3. sınıf "Kurumsal Sosyal Sorumluluk" dersleri kapsamında Kıyı Temizleme etkinliği gerçekleştirdi.

Halkla İlişkiler Ve Tanıtım 4.sınıf "Atölye Çalışmaları"  ve 3.sınıf "Kurumsal Sosyal Sorumluluk" dersleri kapsamında 4.sınıf öğrencileri Gökçe Burgaz, Meltem Çetin, Huriye Doğan, Musa Kaya, Süleyman Arif Gürü ve 3.sınıf öğrencileri Elif Elmas, Dilara Kazancı, Betül Gül ve Meryem Güzel İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nün desteği ile deniz ve çevre kirliliği ile mücadeleye dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Yeşilköy Çiroz Plajı’nda düzenledikleri “Kıyı temizleme” etkinliğine Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü Öğretim Görevlisi Tuğçe Çedikçi Çevik, İAÜ PR Atölye öğrencileri ve Atölye Aydın katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nün öğrencilere geri dönüşüm malzemelerinden yapılmış çöp poşeti, eldiven ve kıskaç ekipmanı dağıtması ile başlayan etkinlikte en çok izmarit, poşet, pet şişe ve şeker çubukları toplandı. Etkinliği düzenleyen ekip ve İBB Deniz Hizmetleri görevlilerinin Atölye Aydın’a röportaj vermeleri ile etkinlik son buldu.

Yeşilköy Çiroz Plajı kıyı temizleme Ekip Şefi Yasin Kufacı; Kıyı temizleme rutin ve görevlerinden, Yeşilköy Çiroz Plajı’nın kış aylarında kalabalık olmaması nedeniyle kış aylarına kıyasla temiz olduğunu fakat deniz dalgaları nedeniyle oluşan yosunların en az 2 günde bir toplanması gerektiğini aksi takdirde yoğun pis bir koku yaydığını, ziyaretçilerin de bu kokudan oldukça şikayetçi olduğundan bahsetti.

2.png

Sorumsuz tüketim ve kirlilik hayatımızı büyük ölçüde etkiliyor.

Deniz kirliliği, Dünya gündeminde önemli bir yeri olan çevre kirliliği problemlerinden biridir. Artan sanayileşme, deniz taşımacılığı, turizm, atıkların boşaltılması, büyüyen ve gelişen şehirler gibi pek çok faktör deniz kirliliğinin artmasına neden olmaktadır. 

Sadece 50 yıl kadar önce hayatımıza girmiş olmalarına rağmen plastikler, okyanuslarımızda çöp adalar oluşturacak kadar çoğalmış olmaları yanı sıra, çözünümleri sürerken çok küçük partiküller haline gelerek (5mm çapından küçük parçalara, mikroplastik adı veriliyor.) içme suyumuza dahi karışmakta ve Okyanuslara yayılan mikroplastikler, deniz canlılarına oradan da kara hayvanlarına işleyerek tüm ekosisteme yayılmaktadır. Su arıtma işlemleri bile suyun mikroplastiklerden arınmasını sağlamıyor. Bu kirlilik, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Burada sanayi kuruluşlarının kirliliği önemsememesi, insanların eğitilmemiş olması ve yaptırımların caydırıcı olmamasının rolü büyüktür.

Çok yakın bir zamanda biz insanların bencil uygulamaları sonucu nefes dahi alınamayacak bir hale gelecek olan dünyanın bozulmasına dur demek gereklidir. Bu konuda bir farkındalık yaratmaya ihtiyaç vardır. Kıyı temizliği yaparak pek çok canlının evi olan, önemli doğal güzelliklerimizi kurtaracak ve pozitif bilinç uyandıracak bir etkinlik yapmak daha da önemli bir hale gelmiştir.

güncelleme: 12.12.2023 11:33