Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıdalarda bulunan fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin insan sağlığına etkileri ve kontrol altına alınması için gerekli sistemler, yöntemler ve yaklaşımların incelenmesidir.
Dersin İçeriği Gıdalarda bulunan ve proses sırasında oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin tanımlanması; bu tehlikelerin sağlık üzerine olan etkileri; gıda zehirlenmesi, gıda kaynaklı hastalıklar konulara ait dünyada meydana gelen olaylar, gıda işletmelerinde uygulanan kalite ve güvenlik sistemleri, lyi Üretim Uygulamaları; lyi Hijyen Uygulamaları; lyi Tarım Uygulamaları, Tehlike analizleri ve HACCP sistemi, farklı gıda işletmelerinde HACCP sisteminin uygulanmasına ait ömekler, yasal sorumluklar

Haftalık Ders Konuları

1Mikroorganizmaların gıda ve ekipmanlara bulaşma yolları
2Gıdalardaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler
3Enfeksiyona yol açan mikroorganizmalar
4Intoksikasyona yol açan mikroorganizmalar
5Toksikoinfeksiyona yol açan mikroorganizmalar
6Gıda güvenliğini sağlayan sistemler, HACCP sisteminin temel prensipleri
7Ongereksinim programları, İşletme çevresi (GAP) ve işletme içi (GHP)
8Kişisel hijyen, dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemleri
9HACCP sisteminin süt ve süt ürünleri işletmelerinde uygulanması, takım çalışmaları
10HACCP sisteminin et ve et ürünlerinde uygulanması, takım çalışmaları
11HACCP sisteminin meyve suyu üretimine uygulanması, takım çalışmaları
12HACCP sisteminin minimal işlem gören gıdalara uygulanması, takım çalışmaları
13HACCP sisteminin özel gıdalara uygulanması, takım çalışmaları
14Gıda güvenliğini sağlayan diğer sistemler

Kaynaklar

1-Ders kitabı: Temel Gıda Mikrobiyolojisi, 2016. Ray, B. ve Bhunia, A. Çeviri editoru Heperkan, D. Nobel yayıncılık

2- Bilimsel makaleler. Gıda güvenliği ile ilgili son beş yılda yayınlanmış makaleler grup çalışmalarında kullanılacaktır.