Ders Planı / GENEL MİKROBİYOLOJİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. ABDULHADİ BAYKAL
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Hatice Sena OLCAY

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulması
Dersin İçeriği Mikrobiyolojiye giriş, terminoloji, sınıflandırma, mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, mikrobiyal metabolizma, mikrobiyal üreme, mikroorganizmaların kontrolü, bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon.

Haftalık Ders Konuları

1Teorik:Açılış- Genel mikrobiyoloji terminolojisine giriş, mikrobiyolojinin tarihçesi, Mikroorganizmaların sınıflandırılması. Laboratuvar: Laboratuvar Tanıtımı
2Teorik: Bakteriyolojiye Giriş, Makroskopik Morfoloji, Mikroskopik Morfoloji. Laboratuvar:Mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kurallar
3Teorik: Mikroorganizmalarda metabolik faaliyetler. Laboratuvar:Mikrobiyolojide kullanılan laboratuvar cihazları, cam malzemeler, cam malzemelerin yıkanması ve sterilizasyonu
4Teorik: Bakteri genetiği. Laboratuvar:Mikroskoplar ve Mikroskopi
5Teorik:Viruslar, viroid ve prionlar, mikrobiyolojik açıdan gıdalarda önemi. Laboratuvar: Numune alma, dilusyon hazırlama, ekim yöntemleri
6Sterilizasyon, Dezenfeksiyon, Hijyen ve Sanitasyon Laboratuvar: Basit Boyama
7Besiyerleri Laboratuvar: Gram boyama
8Ara sınav
9Teorik:Funguslar sınıflandırılması, mikrobiyolojik açıdan gıdalarda önemi. Laboratuvar: Ekim ve Ekim Yöntemleri-Yayma plak yöntemi
10Teorik:Genel Parazitoloji. Laboratuvar:Ekim sonuçlarıın değerlendirilmesi ve rapor hazırlama
11Teorik:Temel epidomiyoloji. Laboratuvar:Ekim ve Ekim Yöntemleri-Dökme Plak yöntemi
12Teorik:Temel immunoloji. Laboratuvar: Ekim sonuçlarının değerlendirilmesi ve rapor hazırlama
13Teorik: Mikroorganizmalar arası etkileşimler. Laboratuvar:Laboratuvar sınavı
14Teorik: Mikroorganizma identifikasyon metodları, serolojik testler Laboratuvar:Laboratuvar sınavı

Kaynaklar

Brock, T.D., Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parher, J., “Biology of Microorganisms”, Prenice- Hall International Inc. 7th ed., (1994).