Ders Planı / FİZİK-I

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 6.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi FÜSUN ÇETİN|Dr. Öğr. Üyesi EYLEM GÜLCE ÇOKER
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Dersinin amacı matematik tabanlı fizik eğitimi sağlamak, öğrencilere ileri düzeyde mühendislik çalışmaları, kritik düşünme ve temel fizik kavramlarını anlayarak problem çözme becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Fizik ve ölçme, vektörler, bir ve iki boyutu hareketler, hareket kanunları, çembersel hareket ve dinamik yasalarının uygulamaları, iş ve enerji, enerjinin korunumu, lineer momentum ve çarpışma, dönme hareketi, açısal momentum, denge, evrensel gravitasyon.

Haftalık Ders Konuları

1FİZİK VE ÖLÇME: Fizik ve ölçme, uzunluk, kütle, zaman standart birimleri, boyut analizi, birimlerin çevirimi, yaklaşık hesaplar, anlamlı sayılar.
2VEKTÖRLER: Vektörler, Koordinat sistemleri, vektör ve sayısal büyüklükler, vektörlerin özellikleri, vektörlerin bileşenleri, birim vektör, bir vektörün bir sayı ile çarpımı, iki vektörün sayısal çarpımı, iki vektörün vektörsel çarpımı
3BİR BOYUTTA HAREKET: Bir boyutlu hareket konum, hız, sürat. Bir boyutlu sabit hızlı hareket, ivme, hareket grafikleri, bir boyutlu sabit ivmeli hareket, serbest düşme.
4İKİ BOYUTTA HAREKET: İki boyutlu hareket, konum, hız, ivme vektörleri, iki boyutlu sabit ivmeli hareket, atış hareketi, düzgün çembersel hareket, merkezi ve teğetsel ivme, bağıl hız ve bağıl ivme.
5HAREKET KANUNLARI: Hareket yasaları, kuvvet, kütle, dinamiğin 1. yasası, eylemsizlik, koordinat sistemleri, dinamiğin 2. yasası, kütle çekim kuvveti ve ağırlık, dinamiğin 3. yasası, örnekler ve problemler.
6DAİRESEL HAREKET VE NEWTON KANUNLARININ DİĞER UYGULAMALARI: Dairesel hareket ve hareket yasalarının diğer uygulamaları, düzgün dairesel hareket, düzgün olmayan dairesel hareket, sürtünme, örnekler ve problemler.
7İŞ VE KİNETİK ENERJİ: İş ve enerji, sabit bir kuvvetin yaptığı iş, değişken bir kuvvetin yaptığı iş, kinetik enerji, iş- kinetik enerji teoremi, potansiyel enerji, korunumlu ve korunumsuz kuvvetler, enerji grafikleri ve denge.
8POTANSİYEL ENERJİ VE ENERJİNİN KORUNUMU: Enerjinin korunumu, kütle çekim potansiyel enerjisi, esnek yay enerjisi, mekanik enerjinin korunumu, genel olarak enerji korunumu.
9DOĞRUSAL MOMENTUM VE ÇARPIŞMALAR: Doğrusal momentum ve çarpışma, doğrusal momentum, bir boyutlu çarpışma, momentumun korunumu, impals - momentum teoremi, esnek ve esnek olmayan çarpışmalar, iki boyutlu çarpışma, kütle merkezi, çoklu parçacık sistemleri.
10KATI CİSMİN SABİT BİR EKSEN ETRAFINDA DÖNMESİ: Katı cisimlerin sabit eksene göre dönme hareketleri, açısal konum, açısal hız, açısal ivme, sabit açısal ivmeli hareket, açısal ve lineer parametreler, dönme kinetik enerjisi, dönme eylemsizlik momenti, tork ve açısal ivme, dönme hareketi ve enerji, yuvarlanma hareketi.
11AÇISAL MOMENTUM: Açısal momentum, tork ve açısal momentum, çoklu sistemlerin açısal momentumu, açısal momentumun korunumu, örnekler ve problemler.
12STATİK DENGE VE ESNEKLİK: Denge ve esneklik, denge koşulları, denge ile ilgili örnekler, ağırlık merkezi, örnekler ve problemler.
13EVRENSEL ÇEKİM YASASI: Evrensel çekim yasası, serbest düşme ve evrensel çekim yasası, Kepler yasaları, kütle çekim alanı, kütle çekim potansiyel enerjisi, uydu ve gezegenlerin hareketleri, örnekler ve problemler.
14İşlenen konuların genel tekrarı.

Kaynaklar

[1]Fen ve Mühendislik İçin Fizik 1 , Raymond A. Serway, Çeviri Editörü, Kemal Çolakoğlu, Palme Yayıncılık 5. Baskı