Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri, indikatör mikroorganizmalar gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgi vermek.
Dersin İçeriği Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler).Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar (hijyen ve sanitasyon indikatörleri). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu.

Haftalık Ders Konuları

1Gıda Mikrobiyolojisi Dersinin kapsamı, mikroorganizmalar ilegıda ilişkisi
2Mikroorganizma gelişmesini etkileyen iç faktörler
3Mikroorganizma gelişmesini etkileyen dış faktörler
4Meyve ve sebzelerde mikrobiyal gelişme ve bozulmalar
5Meyve suları ve konservelerde mikrobiyal gelişme ve bozulmalar
6Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyal gelişme ve bozulmalar
7Fermantasyon ve laktik asit bakterileri
8Et ve et ürünlerinde
9Arasınav
10Balık ve su ürünlerinde mikrobiyal gelişme ve bozulmalar
11Tavuk, yumurta ve ürünlerinde mikrobiyal gelişme ve bozulmalar
12Tavuk, yumurta ve ürünlerinde mikrobiyal gelişme ve bozulmalar
13Soğukta muhafaza, proseslerin mikroorganizma gelişmesine etkileri
14Proseslerin mikroorganizma gelişmesine etkileri

Kaynaklar

1-Temel Gıda Mikrobiyolojisi 2016. BibekRay& Arun Bhunia Türkçe çevirisi (Ed. Dilek Heperkan) Nobel yayıncılık