Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Tuğçe Ceyhan

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu dersin amacı: Gıdaların duyusal özellikleri; renk, koku, tat ve yapı gibi duyusal özellikleri etkileyen faktörler; duyusal analizde kullanılan yöntemler; duyusal özelliklerin belirlenmesi amacıyla panel oluşturulması ve duyusal değerlendirme yöntemleri konularının incelenmesidir.
Dersin İçeriği Giriş ve genel bigiler; Gıda kalite kontrolu;Gıda kalite karakteristikleri;Gıdalarda duyusal özellikleri;Tat, lezzet, aroma;Duyusal testlere hazırlık-Panel lideri;Panel odaların özelliği;Farklılık testleri, Tek örnekli değerlendirme;Tanımlama (kalite-kantite) testleri;Robinson testi, et ürünlerde duyusal analizler;Süt ürünlerde organoleptic analizler;Un ve unlu ürünlerde duyusal analizler;Alkollü içeceklerde duyusal analizler

Haftalık Ders Konuları

1Giriş ve genel bigiler
2Gıda kalite kontrolu
3Gıda kalite karakteristikleri
4Gıdalarda duyusal özellikleri
5Tat, lezzet, aroma
6Duyusal testlere hazırlık-Panel lideri
7Panel odaların özelliği
8Ara sınavı
9Farklılık testleri, Tek örnekli değerlendirme
10Tanımlama (kalite-kantite) testleri
11Robinson testi, et ürünlerde duyusal analizler
12Süt ürünlerde organoleptic analizler
13Un ve unlu ürünlerde duyusal analizler
14Alkollü içeceklerde duyusal analizler

Kaynaklar

1-Gıdalarda duyusal değerlendirme. Tomris ALTUĞ ONOĞUR-Yeşim ELMACI-SİDAS yayın evi- 2019