Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Kalite, kalite kontrol ve kalite güvencesine ilişkin kavram ve temel ilkeleri tanıtmak. gıdaların kalite karakteristikleri, toplam kalite ve kalite güvence sistemleri hakkında genel bir fikir kazandırmak
Dersin İçeriği Gıda Kalite Kontrolünün Tanıtımı, Gerekliliği, Uygulamada Kullanılan Alet ve Cihazlar, Örnek alma ve değerlendirme yöntemleri, Gıda kalite karakteristiklerinin/kusurları tanımlanması ve sınıflandırılması, kontrol sistemlerinin ölçülmesi, Kalite maliyetlerin tanınması, Ulusal ve uluslararası kalite güvence standartları. Gıda kalite kontrolü ile ilgili mevzuatlar ve Ulusal ve uluslararası kuruluşların görev ve yetkileri.

Haftalık Ders Konuları

1Kalite kontrol ve kalite güvence kavramları ve araçları
2Gıda Kalite kontrol sisteminin önemi ve gerekliliği, kalite maliyetleri
3Gıda Mevzuatı (Tarihçesi, Ulusal ve uluslar arası mevzuat)
4Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri ve diğer yasal uygulamalar
5Toplam Kalite Yönetimi, tarihçesi, ISO standartlarına Giriş
6Sektörde uygulanan ISO standartlarının gereklilikleri
7ISO 9001-22000-45001-14001-FSSC 22000 standartları
8Gıdalarda renk, renk ölçümlerinde kullanılan sistemler
9Ara Sınav
10Viskozite ve kıvam, akış tipleri,viskozite ve kıvam ölçme yöntemleri
11Kalite kontrolde şekil ve boyut terimleri ve ölçümleri, gıdaların kinestetik özellikleri
12Lezzet, tat ve koku, Algılanmaları sınıflandırılmaları, Lezzetin objektif değerlendirilmesi, gıdaların duyusal değerlendirilmeleri, Temel gereksinimler, sonucu etkileyen faktörler
13Kalite kusurları , sınıflandırılması ve kusurların ölçülmesi
14Gıdalardan örnekleme, tipleri, genel esasları, analiz yöntemleri

Kaynaklar

1- Başoğlu, F. Gıda Kalite Kontrolün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Dora Basım Yayın 2016
2- Altuğ, T., Ova, G., DemiraĞ, K., Kurtcan, Ü., “Gıda Kalite Kontrolu”,. Ege Üniversitesi Basımevi. Bornova, İzmir, (2000)