Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda proseslerini, proses kontrolünü ve cihaz kurulumunu hedef alarak öğrencilere akışkanlar mekaniği ve gıda mühendisliğinde kullanımını ve temel kavramları tanıtmak; akışkanlar mekaniği problemlerini anlama ve çözebilme becerisi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Akış ile ilgili temel kavramları, akışkanlar statiği, akışkanlar dinamiği, korunum denklemleri, akış türleri, akışkanları ölçme teknikleri konularını kapsar.

Haftalık Ders Konuları

1Akışkanlar mekaniğine giriş ve temel kavramlar
2Akışkanların özellikleri, Akışkan statiği
3Genel moleküler taşınma eşitliği, Akışkanların sınıflandırılması, Viskozite
4Tüm kütle denkliği ve süreklilik eşitliği
5Tüm enerji denkliği, Bernouilli denkliği
6Momentum Denkliği
7Boru ve kanallarda akış
8Enerji denklikleri problemleri çözümü
9Ara sınav
10Enerji kayıpları
11Katı cisimler üzerinden akış
12Dolgulu ve Akışkan yataklarda akış
13Akışkanların akışının ölçülmesi
14Akışkanlar için karıştırıcılar, karışımlar ve güç gereksinimleri

Kaynaklar

1- Geankoplis, C.J., 2003. Transport Processes and Seperation Process Principles, 4th Ed., Prentice Hall, USA
2- Çengel, Y.A., Turner, R.H., 2008. Fundamentals of Thermal-Fluid Sciences, 3rd Ed., McGraw-Hill Inc., USA