Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Yemeklik yağ teknolojisi ve margarin üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak.
Dersin İçeriği Bitkisel yağ sektörü. Yağ kimyası, yağlarda bozunma reaksiyonları, yağlı tohum ve meyvelerin tanıtılması, kalite kriterleri, depolanması, yağlı tohumlardan ham yağ üretimi, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ rafinasyonu, vinterizasyon, hidrojenasyon ve margarin Üretimi,

Haftalık Ders Konuları

1Bitkisel Yağ sektörünün tanıtılması,
2Ticari yağ kaynaklarından yağlı tohum ve meyvelerin tanınması, depolanması, borsa kriterleri
3Yağların tanımı, fiziksel ve kimyasal özellikleri,
4Yağların beslenmedeki önemi ve metabolizması,
5Yağların Bozulma reaksiyonları ve nedenleri
6Bitkisel Yağlar ile Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri
7Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması (Hazırlık İşlemleri; Presyon, Ekstraksiyon)
8Yağların Rafinasyonu (Zamksı Maddelerin Uzaklaştırılması; Asitlik Giderme)
9VİZE
10Yağların Rafinasyonu (Ağartma; Koku Alma) İlgili Kaynaklar
11Vinterizasyon ve Yağların Hidrojenasyonu
12Zeytinyağ Üretim Teknolojisi
13Ayçiçekyağı Üretim Teknolojisi
14Margarin Üretim Teknolojisi

Kaynaklar

1-Başoğlu, F. Yemeklik Yağ Teknolojisi, Dora Basım Yayıncılık 2017
2-Tokuşoğlu, Ö. Kızartmalık Yağlar Bilimi ve Teknolojisi, Dora Basım Yayıncılık 2017
3-Gümüşkesen, A. ve Yemişçioğlu, F. Bitkisel Sıvı ve Katı Yağ Üretim Teknolojisi. Meta Basım ve Matbaacılık 2010