Ders Planı / GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIMI

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 6.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Örnek çalışma ile spesifik ürün üretimine yönelik özgün dizayn geliştirmek ve dizayn etkinliğini göz önüne alarak verim, kapasite ve fiyat hesaplamaları ile belirlenen gıda fabrikalarına yönelik ekipman, bağlantı elemanları, boru sistemleri, taşıyıcı bantlar v.b. seçme kriterlerini öğretmek.
Dersin İçeriği Belirlenen gıda fabrikaları dizaynı, pastörizatör, evaporatör, kurutucu, soğutucu, konsantratör v.b. gibi cihazlara yönelik hesaplamalar, komple sistemin analizi, sistemin ekonomisi, özel çalışmanın sunumu ve teknk rapor yazımı.

Haftalık Ders Konuları

1Materyaller ve fabrika seçimi
2Dizayn edilmiş gıda fabrikaları örnekleri
3Ekipman parçaları ve sistemleri için dizayn ve fiyat tahminleri
4Gıda üretim sanayiinde kullanılan ısı transferi ekipmanları
5Boru içi akışkan transferi için ekipman dizaynı ve fiyat
6Gıda proseslerinde evaporatör ddizaynı
7Ara sınav
8Pastuerizatör dizaynı ve tahmini fiyatlandırmaları
9Tank dizaynı ve uygun çözelti karışımları ayarlamaları
10Belirlenen gıda fabrikası için fizibilite çalışması
11Proses ekonomisi ve amortismanı
12Öğrenci proje sunumları
13Öğrenci proje sunumları
14Öğrenci proje sunumları

Kaynaklar

1- Timmerhaus K.D., Peters M.S., Plant Design and Economics for Chemical Engineering, 4. baskı.