Ders Planı / GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER-I

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda işletmelerinde sıkça karşılaşılabilecek üretim sistemlerinin prensipleri, gerekli hesaplama teknikleri öğretilerek öğrencileri ekipman dizaynı yapabilecek düzeye getirmek.
Dersin İçeriği Isıl sterilizasyon ve mikroorganizma ilişkileri, Fo ve Do değerleri, Isısal işlem sonrası bozulmalar, gıdaların soğukta depolanması, dondurma parametreleri ve metodları, gıdaların depolanması, kontrollü koşullar.

Haftalık Ders Konuları

1Konserve gıdalarda ısıl sterilizasyonda mikroorganizmaların PH ile ilişkisi
2Fo ve Do degerlerinin hesaplanması
3Fo ve Do degerlerine göre kapalı bir kutunun steriril olup olmadığının hesaplanması.
4Sterilizasyon ve pastörizasyon işlemlerinin devamlı bir sistemde Fo ve Do degerlerinin hesaplanması
5Gıda maddelerinde ısısal işlemden sonra bozulma olasıklarının hesaplanması
6Gıdaların bozulma olasılığı
7Gıdaların Değişik Metodlarla Sterilizsyonu
8Gıdaların sterilizasyonunun değişik sıcaklıklarda hesaplanması
9Ara sınav
10İnkitalı sistemle gıdaların sterilizayonu
11Gıdaların sterilizasyonun devamlı sistemle yapılması
12Gıdaların soğukta depolanması
13Gıdaların dondurma işlem temelleri
14Gıdaların dondurularak muhafazası

Kaynaklar

Gıda Mühendisliğine Giriş R. Paul Singh and Dennis R. Heldman (Çeviri Editörleri : Prof. Dr. Taner Baysal ve Doç. Dr. Filiz İçier)