Ders Planı / GIDA KİMYASI-II

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıdaların bileşimini oluşturan vitaminler, mineraller, enzimler, birincil üretim, proses ve çevresel şartlar kaynaklı gıda kontaminantları, ağır metaller, pestisitler, gıda katkı maddeleri, mikotoksinler ve doğal toksinler hakkında temel bilgileri vermek, sağlık etkileri, mevzuatlar izin verilen miktarları, analiz yöntemleri, bulaşma ve önleme metotları konusunda bilgi vermek,
Dersin İçeriği Vitaminler, mineraller, enzimler, birincil üretim, proses ve çevresel şartlar kaynaklı gıda kontaminantları, ağır metaller, pestisitler, gıda katkı maddeleri, mikotoksinler ve doğal toksinler ını kapsar

Haftalık Ders Konuları

1Vitaminlerin özellikleri, vücuttaki fonksiyonları ve sınıflandırılması
2Enzimlerin tanımı, özellikleri, yapısı ve sınıfladırılması ve isimlendirmeleri
3Enzimlerin kataliz hızına etki eden faktörler, reaksiyonları, endüstride kullanım alanları
4Mineral Maddelerin özellikleri, sınıflandırılması ve fonksiyonları
5İnsan vücudunda mineral maddelerin fonksiyonları ve yetersizlikleri/toksisitesi, fenolik bileşikler hakkında bilgilendirme
6Pestisitlerin tanımı, kullanımı ve sağlığa etkileri,
7Pestisitlerin sınıflandırılması, döüşümleri, uzaklaştırma metotları, analiz yöntemleri ve mevzuat takipleri
8Ağır metaller tanımları ve zehirlenme semptomları
9ARA SINAV
10Mikotoksinlerin tanımı, sınıflandırması, bulaşma yolları, analiz yöntemleri, oluşma ve önleme yöntemleri
11Mikptoksinlerin analiz yöntemleri, oluşma ve önleme yöntemleri ve doğal toksinler tanımı
12Proses kaynaklı gıda kontaminatları tanımları, bulaşma yolları, analiz yöntemleri ve sağlığa etkileri
13Veteriner ilaçları tanım, sınıflandırması, kullanım nedenleri
14Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, toksikolojisi, kullanım alanları

Kaynaklar

1- Tayyar, M. ve ÇIBIK, R. Gıda Kimyası , Dora Yayın ve Basımı 2021
2- Demirci, M. Gıda Kimyası , Kutup Yıldızı Yayınları 2019