Ders Planı / PROSES KONTROL

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu derste öğrenciler Proses kontrolü ile ilgili temel kavramlar ve kontrol sistemleri hakkında bilgi sahibi olur.
Dersin İçeriği Proses kontrolü konuları ele alınır ve kontrol sistemleri arasındaki ilişkiye yoğunlaşılır.

Haftalık Ders Konuları

1Proses Kontrole Giriş Ve Temel Kavramlar
2Proses Kontrol Sistemleri
3Matematik Modellerin Oluşturulması
4Laplace Dönüşümleri
5Laplace Dönüşümleri ile Diferansiyel Denklem Çözümleri
6İletim Fonksiyonları Ve 1.MertebeSistemlerin Dinamik Davranışı
7İletim Fonksiyonları Ve 2.Mertebe Sistemlerin Dinamik Davranışı
8Geri Beslemeli Kontrol Sistemine Giriş Kontrol Edici Tipleri (P, PI, PID)
9Ara sınav.
10Geri Beslemeli Kontrol Sistemlerin Dinamik Davranışı
11Transfer Fonksiyonları ve Blok Diyagramları
12Blok Diyagramların İndirgenme Yöntemleri ile Çözümü
13Proses Kontrol Sistemlerin Kararlılığı
14Proses Kontrol Sistemlerin Uygulamaları

Kaynaklar

1-Stephanopoulos, G., Chemical Process Control, Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall, 1984
2-Saguy, I., Computer-aided Techniques in Food Technology, Marcel Dekker, 1983Heldman, D.R., and Lund, D.B., Handbook of Food Engineering, Boca Raton : CRC Press/Taylor &Francis, 2007