Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda işletmelerinde karşılaşılabilecek temel cihazlar ile uygulamalar yapmak.
Dersin İçeriği Gıdaların fiziksel analizleri ve fiziksel ayırma metotları, kurutma, püsküskürtmeli kurutma, pastörizasiyon, evaporasyon, homojenasyon

Haftalık Ders Konuları

1Giriş, dersin ve deneylerin tanıtılması, laboratuvarda çalışma kuralları
2pH, elektriksel iletkenlik, brix
3Gıdaların bazı fiziksel özelliklerinin belirlenmesi: boyut, hacim, yoğunluk
4Fiziksel ayırma metotları: Elek analizi, santrifüj, sedimentasyon
5Isıl özelliklerin belirlenmesi ve hesaplanması
6Dondurma
7Kurutma
8Arasınav
9Püskürtmeli kurutma
10Ekstraksiyon
11Homojenizasyon
12Pastörizasyon
13Mikrodalga ısıtma
14Temizleme sistemleri: CIP ve COP sistemi

Kaynaklar

1- Tüm Deneyler deney Lab. kitapçığı verilecek. Her deney için yapılacak deneyin deneyin devamında referanslar verilecek