Ders Planı / STOKİYOMETRİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. GÜLAY AKBULUT
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Kütle ve enerji denkliklerini çeşitli işletme birimleri ve koşullarında formülize ederek çözümleme tekniklerini vermek ve çeşitli problemlerle öğrencilere problemi anlama, kurma ve bunu gerçek prosesler üzerine uygulama yeteneğini kazandırmak. Bu şekilde öğrencilerin yeni bir proses dizaynında mühendis yaklaşımıyla bakmalarını sağlayarak kütle ve enerji denkliklerini uygulayacak ve sonuçlarını değerlendirecek düzeye getirmek.
Dersin İçeriği Birim ve boyut sistemleri. Kimyasal reaksiyon içeren ve içermeyen işlemler için madde dengeleri.Gazlar ve buharlar, doygunluk ve nem. Enerji dengesi, fiziksel ve kimyasal ısı etkileri, yakıtların yanma hesaplamaları buhar tablolarının kullanımı, psikometri. Aynı zamanda yapılan madde ve enerji dengeleri. Proses akış diyagramları ve kütle denkliği

Haftalık Ders Konuları

1Giriş, birimler ve boyutlar
2Birim çevrimleri, sıcaklık, basınç ve kütle
3Birim tutarlılığı, uyumluluğu
4Konsantrasyon, kuvvet, mol kesri, ağırlık kesri kavramları
5Kimyasal tepkimeler ve denkleştirme
6Sınırlayıcı bileşenlerin tespiti
7Proses tiplerinin tanımlanması, sistem kavramı
8Prosesi ifade elen blok diyagramlar, sistem oluşturulması sistemde kütle denkliği
9Ara Sınav
10Prosesi ifade elen blok diyagramlar, sistem oluşturulması sistemde kütle denkliği
11Kararlı, açık sistemler için kütle denkliği
12Gazlar- buhar ilişkileri, buhar tabloları
13Enerji denkliği (ısı, iş, potansiyel/kinetik enerji, entalpi, ısı kapasitesi)
14Final sınavı

Kaynaklar

1. H.-D. Belitz, Werner Grosch, Peter Schieberle Springer Science & Business Media, 22 Nis 2004 - 1071 sayfa
2. Prof. Dr. Mehmet Demirci Gıda Kimyası Ders Kitabı
3. Esin, A., “Material and Energy Balances in Food Engineering”, METU Press, Ankara, (1993).